За Нас

История

ОФК СОФИЯ (ОБЕДИНЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ) е първия частен детско-юношески клуб в България. Създаден в края на 1992 година с идеята да продължи работата с деца , след разпадането на Ученическите спортни школи.

В началото на демократичните промени, ОФК СОФИЯ е първият футболен клуб кръстен на нашата столица. През следващите години ОФК СОФИЯ бележи голям напредък , участва във всички възрастови групи наброявайки около 250 деца в първенствата организирани от БФС ,също така и в редица международни турнири в Франция ,Холандия и Австрия.

През 1997 година участва и с мъжки представителен отбор в състава на „В“ АФГ на страната. По това време треньори в  школата са изявеният български вратар Георги Гугалов (син на Георги Б. Гугалов). В „Славия“ играе от 1972 до 1976 г. Играл е и за „Чепинец“ (Велинград), „Миньор“ (Перник) — 1976/77 и „Добруджа“. От 1977 до 1983 пак е в „Славия“. Има 172 мача за „Славия“. Носител на Купата на България за 1975 и 1980, финалист през 1972 г. Вицешампион през 1980 и бронзов медалист през 1973, 1975 и 1982 г.  За „А“ националния отбор е изиграл 1 мач, също 1 мач и за младежкия отбор. Вратар №1 на България за 1980 г.Лъчезар Паланков е един от хората дали идеята за създаването на ОФК СОФИЯ. Започнал е състезателната си кариера в люпилнята за таланти „Септември”, с който е юношески шампион през 1966 г. Играл е още за „Спартак” (Сф) и „Славия„. Работил е в различни комисии свързани с минифутбола, женския футбол, детско-юношеския футбол към БФС. Има висше образование във ВИФ специалност футбол и след  дипломна квалификация в Висшата школа по спортен мениджмънт към НСА. В школата са играли и редица известни  имена от българския футбол като Кристиян Добрев ,Станислав Ангелов, Любомир Божанков и Борислав Дичев.

През 2002 година клубът преустановява своята дейност по редица причини. Днес  идеята за възстановяване на школата е факт ,бивши футболисти и ръководители се постараха да възродят този клуб с традиции  в обучението на млади футболисти и да спомогнат за развитието на българския футбол.

 

Известни футболисти

Кристиян Добрев

Станислав Ангелов

Борислав Дичев

Любомир Божанков

 

Успехи

1997 година – Участие във В АФГ

Последни новини

Интересуваш се от ОФК София?

Ако искаш да ни пишеш по някакъв повод, можеш да го направиш бързо и лесно от формата ни за контакт

Пишете ни →

Партньори